Hoe het begon..

Lithoijen is eind 1800 hard toe aan een nieuw gemeentehuis. Pas in 1906 heeft Burgemeester van Heeswijk genoeg geld in kas (3.000 gulden) om bouwplannen te smeden. Architect Egidius Janssen uit Neerloon wordt aan het werk te gezet en een aannemer wordt gevonden. Ook al wil de bewuste aannemer onderhands 200 gulden laten vallen, de gemeentefinanciën blijken niet toereikend. Er zal 1.500 gulden moeten worden geleend.

De plaatselijke Boerenleenbank acht de gemeente niet kredietwaardig en weigert bij te springen. Wat nu? Gemeentesecretaris G.H. van de Schans, overigens ook kassier van de weigerachtige bank, voorkomt dat de hele zaak in een impasse terechtkomt. Hij leent de gemeente het benodigde bedrag van 1.500 gulden, en de bouw kan beginnen.

Het resultaat mag er zijn: het raadhuis heeft een stijl die kenmerkend is voor die periode, een voorgevel met veel symmetrie en een monumentale dubbele trap naar de beletage. Dat is de eerste verdieping van een gebouw boven de begane grond of het souterrain. Als in 1939 Lithoijen bij buurdorp Lith wordt gevoegd, wordt het overbodig geworden gemeentehuis een woning en sinds 2004 – na een flinke verbouwing – als eetgelegenheid.

Anno nu is het voormalig raadhuis dé blikvanger van het centrum van Lithoijen, een van de mooiste gebouwen van het fraaie dorp aan de Maas.

scheidingslijntje